Verwachting van de huizenmarkt in 2023

20190710-Goos Makelaardij_9324_AS

Wat is de verwachting van de huizenmarkt in 2023? Is het verstandig om nu uw woning te verkopen of juist te wachten? Wat doen de huizenprijzen? Hoeveel kijkers kunt u verwachten tijdens een bezichtiging? Dit zijn allemaal factoren die belangrijk zijn wanneer u met de gedachten speelt om een woning te kopen of te verkopen. In deze blog geeft Goos Makelaardij een voorspelling voor 2023. Lees verder!

De huidige economie: een daling van de huizenprijzen

De stijgende hypotheekrente, de oplopende inflatie als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgen ervoor dat de huizenprijzen momenteel aan het dalen zijn. Ook is de woningmarkt in Apeldoorn minder krap geworden. Dit is ook iets wat wij merken bij GOOS Makelaardij. Veel mensen zetten tegenwoordig weer hun woning te koop voordat zij iets nieuws gekocht hebben. Dit was anderhalf jaar geleden ondenkbaar. Toen wilde de doorstromers eerst aankopen en dan pas verkopen.
Voor starters blijft het nog erg lastig op de woningmarkt in Apeldoorn. De prijzen dalen dan wel licht maar vanwege de sterk stijgende hypotheekrente schieten zij hier nog niet veel mee op.
Kopers kunnen minder lenen niet alleen vanwege de hogere hypotheekrente maar ook omdat de hoge energielast druk legt op de woonlasten van kopers. Niet zo heel gek dus dat de meeste zoekers in Apeldoorn momenteel kijken naar woningen die al beter geïsoleerd zijn.

Betere verkoop van energiezuinige woningen

Een duurzaam huis verkopen of kopen in 2023? Ze zijn in trek! Energiezuinige woningen verkopen dit jaar tegen een betere prijs én sneller. Bent u van plan een duurzame woning te kopen of te verkopen GOOS Makelaardij adviseert u graag over de mogelijkheden.
Volgens de makelaarsvereniging NVM brengt een woning met energielabel C gemiddeld 11% meer op dan een woning met energielabel G. GOOS Makelaardij werkt daarom samen met verschillende bedrijven op het gebied van verduurzaming. GOOS Makelaardij biedt verkopers van een woning met een laag energielabel de mogelijkheid om een op maat gemaakt verduurzamingsplan op te stellen. In dit plan wordt niet alleen de investering naar een beter label inzichtelijk gemaakt maar ook wat dit doet met de energierekening en waar de subsidiemogelijkheden liggen. Ook kan onze hypotheekadviseur advies geven over het mee financieren van deze energiebesparende maatregelen.

Drie kansen voor de woningmarkt in 2023

2023 is een jaar vol met kansen voor de woningmarkt. Wij hebben de drie belangrijkste kansen opgesteld en hoe u er gebruik van kunt maken:

Meer keuze voor kopers en minder concurrentie

In 2023 is de verwachting dat het woningaanbod verder zal toenemen. Bovendien zal de looptijd van het aanbod oplopen. De woningmarkt in Apeldoorn zal dus minder krap worden dan het vorige jaar. De Krapte indicator staat in januari op 3,5. Deze indicator geeft aan dat potentiële kopers in de gemeente Apeldoorn gemiddeld kunnen kiezen tussen 3,5 woningen. Echter is er van een evenwichtige markt nog geen sprake. Hiervoor moet de krapte indicator namelijk een waarde tussen de 5 en 10 geven. Alleen de vrijstaande woningen in Apeldoorn laten in Q4-2022 een krapte indicator van 6,1 zien. Voor dit woning type is dus inmiddels wel een evenwichtige markt ontstaan.

Koop een duurzame woning

Het kopen van een woning is uiteraard een serieuze en spannende beslissing. Maar wist u dat wanneer u een duurzame woning koopt, u tot €25.000,- meer mag lenen geheel afhankelijk van het energielabel? Daarnaast is de keuze om een duurzame woning te kopen natuurlijk zeer goed voor uw financiën op de lange termijn omdat u er lage energiekosten voor terugkrijgt.

Verhoging startersvrijstelling

Sinds 1 januari 2021 kunnen huizenkopers tussen 18 en 35 jaar ervoor kiezen, wanneer zij aan bepaalde voorwaarde voldoen, om geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een woning. Aan deze zogenoemde ‘startersvrijstelling’ is sinds 1 april 2021 een maximale koopsom verbonden van € 400.000. Sinds 1 januari 2023 is dit bedrag verhoogt naar maximaal €440.000,-.

De overheid heeft deze maatregel genomen om starters ten opzichte van beleggers een betere uitgangspositie te geven. De overdrachtsbelasting voor beleggers zal in 2023 namelijk verhoogd worden naar 10,4% (=basistarief). Hopelijk zijn er voor starters zo meer mogelijkheden op de woningmarkt!

Interesse in kopen of verkopen in Apeldoorn?

Heeft u interesse in het kopen of verkopen van een woning in Apeldoorn? GOOS Makelaardij heeft jarenlange kennis van de lokale huizenmarkt. Neem contact op via ons contactformulier of bel ons direct via 055-5222277 om een afspraak te maken.