4 tips voor tijdens de eindinspectie

20190710-Goos Makelaardij_9405_AS

Na maandenlang wachten is het moment eindelijk daar: vandaag vindt de sleuteloverdracht plaats bij de notaris. Wilt u ervoor zorgen dat de overdracht of de oplevering van een koophuis zo goed mogelijk verloopt? Zorg er dan voor dat er tijdens de eindinspectie geen belangrijke punten overgeslagen worden, zoals het controleren van de meterstanden en het uitleggen van de werking van allerlei elektrische apparaten. Maar waar moet u zoal op letten tijdens de eindinspectie van een koopwoning? We geven 4 tips voor tijdens de eindinspectie. Lees verder!

Wat is de eindinspectie van een woning?

We beginnen bij het begin: wat is de eindinspectie van een nieuwe woning precies? Voordat u bij de notaris de sleutels ontvangt en de leveringsakte ondertekent, wordt de woning voor de laatste keer gecontroleerd. De eindinspectie is een belangrijke stap in het aankoopproces van een huis. Het is de laatste kans om eventuele gebreken op te sporen voordat de koop van uw nieuwe woning definitief wordt gemaakt en de oplevering van het koophuis plaatsvindt.

En dat is geen overbodige luxe, want vaak zitten er een aantal maanden tussen het moment van bezichtiging, bieden, tekenen van de koopovereenkomst en de eindinspectie. Wanneer de kopende partij bijvoorbeeld ontdekt dat de woning anders is dan tijdens de bezichtiging, kan de kopende partij voor de leveringsakte getekend wordt nog in gesprek met de verkopende partij.

Eindinspectie woning: waar op letten?

Hier zijn 4 tips om ervoor te zorgen dat de eindinspectie soepel verloopt en u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

1. Stel een sterke lijst op

Voordat u aan de inspectie van uw nieuwe woning begint, is het handig om een lijst te maken van de zaken die u wilt controleren. Oftewel, maak een eindinspectie koopwoning checklist. Zodoende voorkomt u dat u iets over het hoofd ziet en dat u later spijt krijgt. De lijst kan onder meer bevatten: de staat van de vloeren, muren en plafonds, de werking van de ramen en deuren, de staat van het dak, de keukenapparatuur en de sanitairvoorzieningen.

2. Haastige spoed is zelden goed

Plan voldoende tijd in voor de eindinspectie, zodat u niet gehaast bent en de inspectie grondig kunt uitvoeren. Neem ook de tijd om vragen te stellen aan de verkoper of de makelaar over de staat van het huis en eventuele gebreken. Dit kan u helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

3. Neem een professional mee

Als u zelf niet zo technisch bent, kan het verstandig zijn om een expert mee te nemen tijdens de eindinspectie. Dit kan bijvoorbeeld een bouwkundige zijn of een expert op het gebied van elektra of sanitair. Zij kunnen u helpen om eventuele gebreken op te sporen en u adviseren over eventuele reparaties of vervangingen die nodig zijn.

4. Maak aantekeningen en foto’s

Maak tijdens de inspectie foto’s en aantekeningen van de zaken die u controleert. Hierdoor kunt u later nog eens rustig bekijken wat u heeft gezien en kunt u dit vergelijken met de lijst die u van tevoren heeft gemaakt. Als u gebreken constateert, maak hier dan ook foto’s van, zodat u deze later kunt laten zien aan de verkoper of uw adviseur.

Meer weten over de eindinspectie?

Het doen van een eindinspectie is een belangrijk onderdeel van het kopen van een huis. Door deze tips te volgen, zorgt u ervoor dat de inspectie grondig verloopt en dat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Op deze manier kunt u met een gerust hart de koop afronden en genieten van uw nieuwe woning. Heeft u een vraag, bijvoorbeeld over het in de arm nemen van de beste aankoopmakelaar in Apeldoorn? Neem gerust contact op voor meer informatie over een huis kopen in Apeldoorn, we helpen graag verder.