De WOZ-waarde van uw huis, oftewel de Waardering Onroerende Zaken, is een belangrijke waarde die ieder jaar door de gemeente wordt vastgesteld. De WOZ-waarde van een huis wordt gebruikt voor het bepalen van verschillende belastingen en heffingen. Maar hoe verhoudt de WOZ-waarde zich tot de werkelijke verkoopwaarde van uw woning? Is deze waarde hetzelfde? Lees hier alles wat u moet weten over de WOZ-waarde van uw huis.
Wat is de WOZ-waarde van uw huis?
De WOZ-waarde is een geschatte waarde van uw onroerende zaak, zoals uw huis. WOZ staat voor Waarde Onroerende Zaken en kan dus gaan over uw woning, maar ook andere onroerende zaken zoals een garage. Deze waarde wordt jaarlijks op een bepaalde peildatum door de gemeente opgesteld. Op basis van de WOZ-waarde worden bepaalde belastingen en heffingen bepaald, zoals de waterschapslasten en inkomstenbelasting.
Hoe wordt de WOZ-waarde van uw huis bepaald? De WOZ-waarde van uw huis wordt vastgesteld aan de hand van verschillende factoren, zoals:
- Recente ontwikkelingen van uw woning
- De verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt
- De huidige staat van onderhoud
Waar vindt u de WOZ-waarde?
Wilt u weten wat de WOZ-waarde van uw huis is? De gemeente stelt ieder jaar een WOZ-beschikking op met daarin de WOZ-waarde van uw huis. Deze WOZ-beschikking met een nieuwe WOZ-waarde wordt ieder jaar automatisch toegestuurd, mits u op 1 januari van dat jaar eigenaar of huurder was van een onroerende zaak. Was u dat niet en heeft u dus geen WOZ-waarde, dan zijn er verschillende manieren om deze terug te vinden of op te vragen. Dat kan via de website van het WOZ-waardeloket, Mijnoverheid.nl of w gemeente.
Wat zegt de WOZ-waarde over de verkoopprijs?
Hoewel ze misschien veel op elkaar lijken, is de WOZ-waarde niet hetzelfde als de verkoopprijs van uw huis. Beide waardes kunnen uiteindelijk dicht bij elkaar liggen, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:
- Bepalingsmethode: De WOZ-waarde van uw huis wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente en is gebaseerd op een schatting van de marktwaarde. De daadwerkelijke verkoopprijs is afhankelijk van wat de koper bereid is te betalen voor de woning op het moment van verkopen. De verkoopprijs kan daarbij worden beïnvloedt door actuele marktomstandigheden en de specifieke staat van uw huis om dat moment.
- Moment van peilen: De verkoopprijs is dus sterk afhankelijk van het moment van verkopen en de huidige marktsituatie. In de WOZ-waarde worden ook soortgelijke gegevens meegenomen, echter zijn deze gemeten op één specifiek moment per jaar. Deze kan dus op een later moment verschillend van de verkoopprijs.
De WOZ-waarde is daarentegen niet geheel onbelangrijk als u kijkt naar de verkoopwaarde van uw huis. De WOZ-waarde van uw huis is namelijk voor iedereen in te zien, wat invloed kan hebben op de uiteindelijke verkoopprijs van uw woning. Een lagere WOZ-waarde kan daarom nadelig zijn bij de verkoop van uw woning, terwijl het voordeliger is voor belastingdoeleinden.
Zo bepaalt een makelaar de verkoopprijs
De WOZ-waarde wordt dus bepaald door uw gemeente. Een schatting van de verkoopprijs kan worden gemaakt door een makelaar, waarbij de WOZ-waarde soms niet eens meer relevant is. Een makelaar kijkt namelijk naar de huidige staat van uw woning en de woningmarkt. Daarnaast worden factoren zoals sfeer, woningconcurrentie, het interieur en natuurlijk de vraag naar uw woning meegenomen in deze prijsbepaling. Wilt u een huis kopen in Apeldoon of een huis verkopen in Apeldoorn? Dan helpt Goos Makelaardij u graag op pad.
Waarde van uw huis inzien
Als u eigenaar of huurder bent van een onroerende zaak, zoals een huis, dan ontvangt u ieder jaar automatisch een WOZ-beschikking. In dit document staat de huidige WOZ-waarde van uw woning.
Benieuwd naar de huidige waarde van uw woning? Goos Makelaardij biedt u gratis een waardebepaling van uw woning aan. Vul het online aanvraagformulier in voor een vrijblijvende eerste afspraak!